Sałatka szwedzka

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sałatka szwedzka


Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka – składniki

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 200g kiełbasy szwedzkiej (alternatywnie można użyć kiełbasy wieprzowej)
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 jajka
  • 200g majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka szwedzka – przepis krok po kroku

  1. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo, a następnie obieramy je i kroimy w kostkę.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Ogórki konserwowe również kroimy w kostkę.
  4. Kiełbasę szwedzką kroimy na plasterki.
  5. Główkę sałaty myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
  6. W dużej misce łączymy sałatę, kiełbasę, cebulę, ogórki i jajka.
  7. W osobnym naczyniu mieszamy majonez z musztardą, solą i pieprzem.
  8. Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
  9. Przed podaniem sałatkę szwedzką warto schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *