Sałatka z soczewicy

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

...

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Sałatka z soczewicy – składniki

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry, posiekanej
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sałatka z soczewicy – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj soczewicę, cebulę, paprykę, ogórek, pomidora i posiekaną kolendrę.
  2. W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  3. Dodaj sos do miski z soczewicą i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Przełóż sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  5. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *