Sałatka z soczewicy z batami i kozim serem

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Sałatka z soczewicy z batami i kozim serem – składniki

  • 200g soczewicy (można użyć czerwonej lub zielonej)
  • 2 bataty
  • 100g koziego sera (można użyć fety lub sera pleśniowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z soczewicy z batami i kozim serem – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj soczewicę według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
  2. Obierz bataty i pokrój je w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i ostudź.
  3. Pokrój koziego sera w kostkę.
  4. Posiekaj cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę, ogórek i pomidor.
  5. W dużej misce połącz soczewicę, bataty, koziego sera oraz wszystkie pokrojone warzywa.
  6. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz. Polej tym dressingiem sałatkę i delikatnie wymieszaj.
  7. Posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki.
  8. Podawaj od razu lub schłodzoną.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *