Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem – składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 1 ogórek
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor
- 1 awokado
- 1/2 cytryny (sok)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sol i pieprz do smaku
Sałatka warstwowa z tuńczykiem – przepis krok po kroku
- Wymieszaj majonez, jogurt, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz w misce, aby przygotować dressing.
- Odsącz tuńczyka z sosu i umieść go w osobnej misce. Rozdrobnij go widelcem.
- Cebulę, ogórka, paprykę i pomidora pokrój w drobną kostkę.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- W dużym naczyniu do serwowania ułóż warstwy składników: najpierw tuńczyka, następnie cebulę, ogórka, paprykę, pomidora i awokado.
- Na wierzchu sałatki równomiernie rozprowadź przygotowany dressing.
- Posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki.
- Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce przez około 30 minut, aby smaki się połączyły.