Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sałatka warstwowa z tuńczykiem


Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa z tuńczykiem – składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula
  • 1 ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 awokado
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sol i pieprz do smaku

Sałatka warstwowa z tuńczykiem – przepis krok po kroku

  1. Wymieszaj majonez, jogurt, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz w misce, aby przygotować dressing.
  2. Odsącz tuńczyka z sosu i umieść go w osobnej misce. Rozdrobnij go widelcem.
  3. Cebulę, ogórka, paprykę i pomidora pokrój w drobną kostkę.
  4. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  5. W dużym naczyniu do serwowania ułóż warstwy składników: najpierw tuńczyka, następnie cebulę, ogórka, paprykę, pomidora i awokado.
  6. Na wierzchu sałatki równomiernie rozprowadź przygotowany dressing.
  7. Posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki.
  8. Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce przez około 30 minut, aby smaki się połączyły.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *