Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
50 min
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem – składniki
- 200g fasolki szparagowej
- 300g młodych ziemniaków
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i jajkiem – przepis krok po kroku
- W dużym garnku gotuj wodę i dodaj szczyptę soli. Wrzuć fasolkę szparagową i gotuj przez 3-4 minuty, aż będzie miękka, ale nadal chrupiąca. Odcedź i odstaw na bok.
- W tym samym garnku gotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedź i ostudź.
- W międzyczasie gotuj jajka na twardo przez około 8-10 minut. Ostudź, obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, posiekany czosnek, sól i pieprz, aby stworzyć dressing.
- W dużym naczyniu wymieszaj fasolkę szparagową, młode ziemniaki, cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i jajka. Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były pokryte sosem.
- Przełóż sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Sałatkę podawaj na talerzach i udekoruj świeżymi ziołami, jeśli masz ochotę.
Smacznego!