Sałatka z kaszą gryczaną

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sałatka z kaszą gryczaną – składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sałatka z kaszą gryczaną – przepis krok po kroku

  1. Przepłucz kaszę gryczaną pod bieżącą wodą, a następnie gotuj ją według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
  2. W międzyczasie, pokrój ogórki, czerwoną paprykę i cebulę w drobną kostkę.
  3. Odsącz kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki.
  4. Posiekaj natkę pietruszki.
  5. W dużej misce połącz kaszę gryczaną, pokrojone warzywa, kukurydzę, czerwoną fasolę i natkę pietruszki.
  6. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej tym dressingiem sałatkę i delikatnie wymieszaj.
  7. Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce przez około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  8. Sałatkę z kaszą gryczaną podawaj na zimno jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *