Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki – składniki

  • 2 filety makreli (można użyć też śledzia)
  • 2 średnie buraki, ugotowane i pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 pęczek rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól i pieprz do smaku

Sałatka z makreli z burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sól i pieprz, aby stworzyć dressing.
  2. Do dressing dodaj pokrojone w kostkę buraki, komosę ryżową, rzodkiewki, cebulę i natkę pietruszki. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  3. Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek i smaż filety makreli z obu stron, aż będą miękkie i delikatnie zrumienione.
  4. Po usmażeniu, pokrój filety makreli na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Podawaj sałatkę na talerzach i udekoruj natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *