Sałatka z ryżem

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Sałatka z ryżem – składniki

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ogórek, pokrojony w plasterki
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka kukurydzy, odsączona
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra papryka

Sałatka z ryżem – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj ryż, paprykę, ogórki, marchewkę, cebulę, kukurydzę, fasolę i natkę pietruszki.
  2. W małej miseczce przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą paprykę.
  3. Wlej sos do sałatki z ryżem i dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  4. Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce przez około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  5. Sałatkę z ryżem podawaj na talerzach i ciesz się jej świeżym smakiem!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *