Sałatka z serem pleśniowym
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
...
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa
Sałatka z serem pleśniowym – składniki
- 1 główka sałaty (np. rukola, masłowa lub lodowa)
- 150g sera pleśniowego (np. gorgonzola, roquefort)
- 1 jabłko (np. Granny Smith lub Pink Lady)
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z serem pleśniowym – przepis krok po kroku
- Umieść sałatę w misce i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Odczep liście od łodygi i porwij na mniejsze kawałki.
- W małej misce rozgnieć ser pleśniowy widelcem, a następnie dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka pasta.
- Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę.
- Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
- Do miski z sałatą dodaj ser pleśniowy, jabłka i orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.
- Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
- Sałatkę z serem pleśniowym podawaj od razu, aby zachować świeżość składników.