Sałatka z serem pleśniowym

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

...

Łączny czas:

20 min

Ilość porcji:

3-4

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa

Sałatka z serem pleśniowym – składniki

  • 1 główka sałaty (np. rukola, masłowa lub lodowa)
  • 150g sera pleśniowego (np. gorgonzola, roquefort)
  • 1 jabłko (np. Granny Smith lub Pink Lady)
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sałatka z serem pleśniowym – przepis krok po kroku

  1. Umieść sałatę w misce i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Odczep liście od łodygi i porwij na mniejsze kawałki.
  2. W małej misce rozgnieć ser pleśniowy widelcem, a następnie dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka pasta.
  3. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę.
  4. Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
  5. Do miski z sałatą dodaj ser pleśniowy, jabłka i orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.
  6. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
  7. Sałatkę z serem pleśniowym podawaj od razu, aby zachować świeżość składników.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *