Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
15 min
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Sałatka z tuńczykiem i makaronem – składniki
- 200g makaronu (np. penne lub farfalle)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (alternatywnie można użyć tuńczyka w oliwie)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 ogórek, pokrojony w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis krok po kroku
- Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i ostudź.
- W dużej misce wymieszaj tuńczyka, paprykę, ogórka, cebulę i natkę pietruszki.
- W osobnej misce przygotuj sos, mieszając majonez, jogurt, sól i pieprz.
- Dodaj ostudzony makaron do miski z warzywami i tuńczykiem.
- Wlej sos do miski i delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.
- Przełóż sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Sałatkę podawaj schłodzoną jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs.