Sałatka z zupek chińskich

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sałatka z zupek chińskich


Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich – składniki

  • 2 opakowania zupek chińskich (np. ramen)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 1 ogórek, pokrojony w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 pęczek kiełków sojowych
  • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • opcjonalnie: prażone orzeszki ziemne lub sezam do posypania

Sałatka z zupek chińskich – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj zupełki chińskie i gotuj przez 3-4 minuty, aż będą miękkie. Odcedź i przepłucz zimną wodą.
  2. W dużej misce wymieszaj paprykę, marchewkę, ogórka, cebulę, kiełki sojowe i kolendrę.
  3. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i olej sezamowy.
  4. Dodaj zupełki chińskie do miski z warzywami i polej sosem. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  5. Posyp sałatkę prażonymi orzeszkami ziemnymi lub sezamem, jeśli chcesz.
  6. Sałatkę z zupek chińskich podawaj od razu, aby zachować chrupkość składników.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *