Sernik czekoladowy jak z bajki
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sernik czekoladowy jak z bajki
Sernik czekoladowy jak z bajki – składniki
- 250g herbatników
- 150g masła (lub margaryny)
- 500g serka mascarpone
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: posypka czekoladowa do dekoracji
Sernik czekoladowy jak z bajki – przepis krok po kroku
- Rozgnieć herbatniki w misce lub blenderze na drobne kawałki.
- Stop masło w rondlu lub w kuchence mikrofalowej, a następnie wymieszaj je z rozgniecionymi herbatnikami.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem.
- Wylep herbatnikową masę na dno tortownicy, równomiernie ją rozprowadzając i dociskając do spodu.
- Wstaw tortownicę do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.
- W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, a następnie ostudź ją.
- W dużej misce umieść serek mascarpone, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę do masy serowej i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej masę serową na herbatnikową bazę.
- Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim do ostygnięcia.
- Gdy sernik całkowicie ostygnie, wyjmij go z tortownicy i udekoruj posypką czekoladową, jeśli chcesz.
- Sernik czekoladowy jak z bajki jest gotowy do podania! Smacznego!