Sernik z białą czekoladą

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sernik z białą czekoladą


Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą – składniki

  • 250g herbatników
  • 100g masła (ewentualnie margaryny)
  • 500g serka homogenizowanego
  • 200g białej czekolady
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sernik z białą czekoladą – przepis krok po kroku

  1. Rozgnieć herbatniki w misce lub blenderze na drobne kawałki.
  2. Stop masło w rondlu lub kuchence mikrofalowej, a następnie wymieszaj je z rozgniecionymi herbatnikami.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem lub margaryną.
  4. Wylep herbatnikową masę na dno tortownicy, równomiernie ją rozprowadzając i dociskając do spodu.
  5. Wstaw tortownicę do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.
  6. W międzyczasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, a następnie ostudź ją.
  7. W osobnej misce ubij jajka z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, aż masa stanie się puszysta i lekka.
  8. Dodaj serka homogenizowanego do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.
  9. Wlej ostudzoną białą czekoladę do masy serowej i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  10. Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej masę serową na herbatnikową bazę.
  11. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik z białą czekoladą przez około 50-60 minut w temperaturze 160°C.
  12. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim do całkowitego ostygnięcia.
  13. Gdy sernik z białą czekoladą będzie już zimny, wyjmij go z tortownicy i podawaj na talerzach.

Teraz możesz cieszyć się pysznym Sernikiem z białą czekoladą!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *