Sernik z jeżynami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sernik z jeżynami – składniki

  • 250g herbatników
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 500g serka homogenizowanego
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300g jeżyn (można użyć również innych owoców jagodowych)

Sernik z jeżynami – przepis krok po kroku

  1. Rozgnieć herbatniki w misce lub blenderze, a następnie dodaj roztopione masło. Wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  2. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem.
  3. Przełóż masę z herbatników do tortownicy i równomiernie rozprowadź po dnie, tworząc spód sernika.
  4. W osobnej misce wymieszaj serek homogenizowany, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka masa.
  5. Na spód herbatnikowy wlej połowę masy serowej.
  6. Rozłóż jeżyny na masie serowej, równomiernie je rozprowadzając.
  7. Wlej resztę masy serowej na jeżyny, starając się, aby owoce były całkowicie przykryte.
  8. Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik z jeżynami przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
  9. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim do ostygnięcia.
  10. Gdy sernik z jeżynami będzie już całkowicie zimny, wyjmij go z tortownicy i podawaj na talerzu.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *