Sernik zebra

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sernik zebra to pyszne i efektowne ciasto, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Połączenie kremowego sera z czekoladą tworzy niezwykły efekt wizualny, który sprawia, że sernik zebra jest nie tylko smaczny, ale również piękny.

Sernik zebra – składniki

  • 250g herbatników
  • 100g masła (lub margaryny)
  • 500g sera ricotta
  • 500g sera mascarpone
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g czekolady mlecznej
  • opcjonalnie: łyżka ekstraktu waniliowego

Sernik zebra – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Herbatniki umieść w woreczku strunowym i rozgnieć je wałkiem do uzyskania drobnych kawałków.
  3. W rondelku rozpuść masło (lub margarynę), a następnie dodaj rozgniecione herbatniki. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  4. Przygotowaną masę herbatnikową wyłóż na dno formy do pieczenia (o średnicy około 24 cm) i równomiernie rozprowadź, dociskając do spodu.
  5. W misce wymieszaj ricottę, mascarpone, cukier, jajka, mąkę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Podziel przygotowaną masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj rozpuszczoną czekoladę gorzką, a do drugiej dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj obie masy, aż składniki się połączą.
  7. Na przygotowanym spodzie z herbatników, na środku, wlej niewielką ilość masy czekoladowej. Następnie na środek wlej niewielką ilość masy kakaowej. Powtarzaj ten proces na przemian, aż zużyjesz całą masę.
  8. Wierzch sernika zebra delikatnie wyrównaj i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
  9. Piecz przez około 50-60 minut, aż sernik zebra nabierze złocistego koloru i będzie lekko drżał w środku.
  10. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w nim do całkowitego ostygnięcia.
  11. Gotowy sernik zebra możesz udekorować startą czekoladą lub polewą czekoladową.
  12. Podawaj schłodzony, najlepiej po kilku godzinach w lodówce, aby smaki dobrze się połączyły.

Sernik zebra to idealne ciasto na różne okazje – od rodzinnych spotkań po uroczyste przyjęcia. Jego wyjątkowy wygląd i smak sprawią, że będzie to prawdziwy hit na Twoim stole!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *