Sernik nowojorski

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sernik nowojorski to pyszne i klasyczne amerykańskie ciasto, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Jest to sernik o kremowej konsystencji, z delikatnym smakiem wanilii i chrupiącym spodem. Przygotowanie tego deseru może być nieco czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi Twoje wysiłki.

Sernik nowojorski – składniki

  • 500g serka kremowego (alternatywnie: twaróg)
  • 200g herbatników (alternatywnie: ciastka digestive)
  • 100g masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok i skórka z 1 cytryny

Sernik nowojorski – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotuj spód sernika: rozkrusz herbatniki (lub ciastka digestive) i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Wyłóż masę na dno formy do pieczenia, równomiernie ją rozprowadzając. Włóż formę do lodówki na 15 minut, aby spód stwardniał.
  3. W dużej misce umieść serek kremowy (lub twaróg) i cukier. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę, mąkę, sok i skórkę z cytryny. Kontynuuj mieszanie, aż masa będzie gładka i jednolita.
  5. Wyjmij formę z lodówki i wlej masę serową na spód herbatnikowy.
  6. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę, aż sernik będzie lekko zrumieniony na wierzchu i lekko drżący w środku.
  7. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku jeszcze przez 1 godzinę, aby powoli się schłodził.
  8. Wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie włóż go do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby dobrze się schłodził i nabrał odpowiedniej konsystencji.
  9. Przed podaniem możesz udekorować sernik owocami, bitą śmietaną lub posypką czekoladową.

Teraz, gdy znasz przepis na Sernik nowojorski, możesz zabrać się do jego przygotowania i cieszyć się smakiem tego wyjątkowego deseru. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *