Sernik z jagodami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sernik z jagodami – składniki

  • 500g sera białego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g jagód (można użyć również innych owoców)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • opcjonalnie: śmietana do podania

Sernik z jagodami – przepis krok po kroku

  1. W misce umieść ser biały i rozgnieć go widelcem.
  2. Dodaj jajka, cukier, mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Przygotuj formę do pieczenia, posyp ją bułką tartą.
  4. Wlej połowę masy serowej do formy, a następnie dodaj połowę jagód.
  5. Wylej resztę masy serowej i ułóż pozostałe jagody na wierzchu.
  6. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 45-50 minut, aż sernik zrumieni się na wierzchu.
  7. Po upieczeniu wyjmij sernik z jagodami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  8. Przed podaniem można polać sernik z jagodami śmietaną.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *