Serowe gniazdko z ciasta francuskiego
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Serowe gniazdko z ciasta francuskiego – składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200g sera żółtego, startego
- 100g sera pleśniowego, pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do dekoracji
Serowe gniazdko z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na kwadraty o boku około 10 cm.
- W misce wymieszaj żółty ser, ser pleśniowy, jajka, mleko, śmietanę, sól i pieprz.
- Nałóż łyżeczkę nadzienia na środek każdego kwadratu ciasta.
- Złóż rogi ciasta do środka, tworząc gniazdko. Dokładnie zlep brzegi ciasta, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
- Przełóż gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i nadzienie dobrze się roztopi.
- Podawaj gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!