Oponki serowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Oponki serowe – składniki

  • 500g sera białego, np. twarogu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Oponki serowe – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj ser biały, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Możesz użyć miksera lub zrobić to ręcznie, aż składniki się połączą.
  2. Na patelni rozgrzej olej.
  3. Z masy serowej formuj małe kulki, a następnie spłaszcz je, tworząc kształt oponki.
  4. Smaż oponki na rozgrzanym oleju z obu stron, aż staną się złote i chrupiące.
  5. Wyjmij oponki z patelni i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Oponki serowe można podawać na ciepło lub po ostudzeniu. Można je posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *