Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, francuska

Serowe paluszki z ciasta francuskiego – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200g sera żółtego, startego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko, roztrzepane
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonego oregano lub innych ulubionych przypraw

Serowe paluszki z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwiń ciasto francuskie.
  3. Posyp ciasto startym serem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Dodaj opcjonalnie suszone oregano lub inne przyprawy.
  4. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc rolkę. Przyciśnij brzegi, aby się skleiły.
  5. Przekrój rolkę na kawałki o szerokości około 2 cm.
  6. Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
  7. Pędzlem posmaruj paluszki roztrzepanym jajkiem.
  8. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż paluszki będą złociste i chrupiące.
  9. Wyjmij z piekarnika i podawaj ciepłe.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *