Rogaliki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

20 min

Łączny czas:

40 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

francuska

Rogaliki z ciasta francuskiego – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 szklanki dżemu (np. truskawkowego lub malinowego)
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie: 1 jajko do posmarowania rogali

Rogaliki z ciasta francuskiego – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Rozwiń ciasto francuskie na obsypanym mąką blacie.
  3. Na ciasto równomiernie rozsmaruj dżem, pozostawiając niewielki margines na brzegach.
  4. Posyp dżem posiekanymi orzechami.
  5. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
  6. Przekrój roladę na kawałki o grubości około 2 cm.
  7. Uformuj każdy kawałek w kształt rogala, zginając końce do środka.
  8. Przełóż rogale na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  9. Jeśli chcesz, możesz posmarować rogale roztrzepanym jajkiem, aby nadać im złocisty kolor.
  10. Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz rogale przez około 15-20 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
  11. Wyjmij rogale z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Przed podaniem posyp rogale cukrem pudrem.

Teraz możesz cieszyć się pysznymi Rogalikami z ciasta francuskiego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *