Śledzie z rodzynkami
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Śledzie z rodzynkami
Śledzie z rodzynkami – składniki
- 500g śledzi solonych
- 100g rodzynków
- 1 cebula
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka wody
- opcjonalnie: 2 łyżki śmietany
Śledzie z rodzynkami – przepis krok po kroku
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli.
- W międzyczasie, rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, a następnie odcedzamy.
- Cebulę kroimy w cienkie plasterki.
- W rondlu mieszamy ocet winny, cukier i wodę, a następnie dodajemy cebulę i gotujemy przez 5 minut.
- Śledzie odciskamy z wody i kroimy na kawałki.
- Do rondla z cebulą dodajemy śledzie i rodzynki, mieszamy delikatnie i gotujemy przez kolejne 5 minut.
- Jeśli chcemy, aby sos był bardziej kremowy, dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
- Śledzie z rodzynkami podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.
Smacznego!