Śledzie po królewsku

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Śledzie po królewsku


Śledzie po królewsku

Śledzie po królewsku – składniki

  • 1 kg śledzi
  • 2 cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: koper do dekoracji

Śledzie po królewsku – przepis krok po kroku

1. Śledzie dokładnie oczyścić, usunąć skórę i ości, a następnie pokroić na kawałki.

2. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki.

3. Ogórki kiszone również pokroić w plasterki.

4. Jajka obrać i pokroić w kostkę.

5. W misce wymieszać majonez z musztardą, doprawić solą i pieprzem.

6. Do miski dodać pokrojone śledzie, cebulę, ogórki kiszone i jajka. Delikatnie wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły.

7. Przenieść przygotowaną sałatkę do lodówki i pozostawić na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

8. Przed podaniem, sałatkę można udekorować koperkiem.

Śledzie po królewsku to tradycyjne danie, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga dużo czasu. Śledzie po królewsku to prawdziwa uczta dla podniebienia!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *