Ryż z rodzynkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ryż z rodzynkami


Ryż z rodzynkami

Ryż z rodzynkami – składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól do smaku

Ryż z rodzynkami – przepis krok po kroku

  1. W rondlu zagotuj wodę.
  2. Dodaj ryż i szczyptę soli, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę.
  3. W międzyczasie, w małej patelni rozpuść masło.
  4. Dodaj rodzynki, cukier i cynamon, smaż przez kilka minut, aż rodzynki zmiękną i zaczną delikatnie karmelizować się.
  5. Do gotowego ryżu dodaj smażone rodzynki i delikatnie wymieszaj.
  6. Serwuj gorący ryż z rodzynkami jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub warzyw.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *