Śledzie z rodzynkami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Śledzie z rodzynkami


Śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami – składniki

  • 500g śledzi solonych
  • 100g rodzynków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietany

Śledzie z rodzynkami – przepis krok po kroku

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  2. W międzyczasie, rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, a następnie odcedzamy.
  3. Cebulę kroimy w cienkie plasterki.
  4. W rondlu mieszamy ocet winny, cukier i wodę, a następnie dodajemy cebulę i gotujemy przez 5 minut.
  5. Śledzie odciskamy z wody i kroimy na kawałki.
  6. Do rondla z cebulą dodajemy śledzie i rodzynki, mieszamy delikatnie i gotujemy przez kolejne 5 minut.
  7. Jeśli chcemy, aby sos był bardziej kremowy, dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
  8. Śledzie z rodzynkami podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *