Ślimaczki drożdżowe z serem i rodzynkami
Czas przygotowania:
2 godz. 30 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
3 godz. 00 min
Ilość porcji:
20
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
międzynarodowa
Dziś przedstawię Ci przepis na coś naprawdę wyjątkowego – ślimaczki drożdżowe z serem i rodzynkami. To prawdziwy raj dla miłośników słodkości. Delikatne, pachnące i przepyszne, idealne na śniadanie czy podwieczorek. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Ślimaczki drożdżowe z serem i rodzynkami – składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g rodzynek
- opcjonalnie: skórka z jednej cytryny do aromatu
Ślimaczki drożdżowe z serem i rodzynkami – przepis krok po kroku
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, jajko, rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Wyrośnij gładkie i elastyczne ciasto, przykryj je i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. Zmiksuj twaróg z jajkiem, cukrem i rodzynkami. Jeżeli chcesz dodać cytrynowy akcent, dodaj startą skórkę z cytryny.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozsmaruj na nim równomiernie nadzienie z sera i rodzynek.
- Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Ułóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ ślimaczki drożdżowe z serem i rodzynkami jeszcze nieco urosną.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 25-30 minut, aż będą złote.