Słone bułki z mlekiem
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Słone bułki z mlekiem
Słone bułki z mlekiem – składniki
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7g suchych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 50g masła, rozpuszczonego
- 1 jajko
- opcjonalnie: sezam lub inne nasiona do posypania
Słone bułki z mlekiem – przepis krok po kroku
- W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
- Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło i jajko. Dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Zagnieć ciasto na gładką masę, około 5-7 minut.
- Przykryj naczynie ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na mniejsze kawałki i formuj bułki o dowolnym kształcie.
- Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeśli chcesz, posyp bułki sezamem lub innymi nasionami.
- Pozostaw bułki do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 200°C.
- Wstaw blaszkę z bułkami do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż bułki nabiorą złocistego koloru.
- Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi Słonymi bułkami z mlekiem. Idealne jako dodatek do śniadania lub jako przekąska w ciągu dnia.