Bułki do burgerów

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Przepis na pyszne bułki do burgerów, które idealnie pasują do Twojego ulubionego burgera!

Bułki do burgerów – składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu (opcjonalnie)

Alternatywne składniki:

  • Mąka pełnoziarnista zamiast mąki pszennej
  • Miodu zamiast cukru
  • Oliwy zamiast oleju roślinnego

Bułki do burgerów – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. Dodaj ciepłą wodę i olej roślinny, następnie zagnieć ciasto.
  3. Odstaw ciasto na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  5. Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj z nich bułki.
  6. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Roztrzepane jajko posmaruj bułki, a następnie posyp sezamem.
  8. Piecz bułki w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
  9. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Teraz Twoje pyszne bułki do burgerów są gotowe do podania! Możesz je wykorzystać do przygotowania ulubionego burgera i cieszyć się smakiem domowych bułek.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *