Bułki bezglutenowe

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Chcesz zjeść smaczne bułki, ale unikasz glutenu? Spróbuj naszego przepisu na pyszne bułki bezglutenowe!

Bułki bezglutenowe – składniki

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej (np. mąka ryżowa, mąka kukurydziana)
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Bułki bezglutenowe – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąki bezglutenowe, skrobię ziemniaczaną, mąkę z tapioki, suchye drożdże, cukier i sól.
  2. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i poczekaj, aż się aktywują.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj jajka, olej roślinny i ocet jabłkowy.
  4. Wlej aktywowane drożdże do miski i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
  5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
  6. Po upływie czasu, uformuj z ciasta bułki o żądanej wielkości i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pozostaw bułki na blasze na kolejne 15-20 minut, aby ponownie podrosły.
  8. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  9. Wstaw blaszkę z bułkami do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż bułki nabiorą złocistego koloru.
  10. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.
  11. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się smacznymi i zdrowymi bułkami bezglutenowymi.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *