Smalec ze skwarkami, czosnkiem i cebulą
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
1 godz.
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
10-20
Stopień trudności:
Średnie
Typ kuchni:
Polska
Smalec domowy czyli jak zrobić wspaniały smalec. Każdy czasem marzy o kawałku świeżego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Ale żeby była to przekąska idealna smalec musi być domowy, ze skwarkami, jabłkiem, cebulą i nutą majeranku. Tak wiem, nie jest to najzdrowsze, ale od czasu do czasu na pewno nikomu nie zaszkodzi. Smalec ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem to doskonały pomysł na imprezową przekąskę – banalnie proste, a jakże piękne – to jedna z szybciej znikających przystawek.
Smalec domowy – składniki
- 300 gramów słoniny
- 300 gramów podgardla wieprzowego lub surowego boczku
- ząbek czosnku
- jedna cebula
- pół obranego jabłka
- majeranek, sól, pieprz
Domowy smalec – przepis
- Zmieloną w maszynce do mięsa słoninę należy smażyć na małym ogniu na dużej patelni, aż do wytopienia się dużej ilości tłuszczu.
- Po około 10-15 minutach dodajemy zmielony drobno boczek i smażymy dalej około 5-10 minut, do momentu aż uzyskamy przyrumienione oraz chrupiące skwarki z kawałków mięsa.
- Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy około 2-3 minuty, następnie starte jabłko i smażymy kolejne 1-2 minuty po czym zdejmujemy patelnię z palnika.
- Przyprawiamy smalec solą, pieprzem oraz majerankiem i przelewamy do miseczki lub słoików. Gorącego smalcu nie musimy mocno solić – wystarczy pół łyżeczki.
- Odstawiamy smalec do wystygnięcia w chłodne miejsce na kilka godzin. Po pełnym wystudzeniu i zastygnięciu smalcu smarowidło jest gotowe. Smacznego!
- Koniecznym dodatkiem jest oczywiście kiszony ogórek i pajda świeżego chleba, najlepiej domowego. Smalec to bardzo prosty, nieco zapomniany dodatek, który ostatnio ma swój renesans i uświetnia nie tylko imprezy rodem z lat 70. Cudownie sprawdza się na imprezach plenerowych. Powiedzmy sobie szczerze – smalec to w tej chwili danie coraz rzadziej spotykane – mało komu chce się bawić w wytapianie słoninki, która na początku wcale nie pachnie delikatnym smalcem.
- Koniecznie poszukajcie przepisu na naszym blogu jak zrobić domowy chleb na zakwasie, taki z chrupiącą skórką i delikatnymi nasionami, które wzbogacają fakturę chleba.
Muszę przygotować taki smalczyk 🙂
O, o, o, dzięki za przepis jak zrobić smalec z jabłkiem. W czasie studiów jadłam taki. Częstowała mnie ciągle koleżanka. Aż wreszcie poprosiłam moja mamę -„zrób, proszę smalec z jabłkiem”.Zrobiła oczywiście, przysłała z innymi smakołykami. Rzuciłam się na słoik, otwieram, a tam jabłko zatopione w smalcu. Szkoda, ze za mojej młodości nie było internetu blogów itp; itd, Pozdrawiam i idę robić.
Pychota smalec, a ze świeżą bułką bardziej mi smakuje nią z chlebem. Jabłko dodaje fajnego smaku.Nigdy takiego nie jadłam.Ciekawa jestem, jak długo może stać w słoiku, zamkniętym na gorąco?Dobrze mieć taki słoiczek na niespodziewaną imprezkę.
Super pomysł na zrobienie własnego smalcu. Właśnie taki domowy jest znacznie lepszy niż ze sklepu, wiemy co tam jest i jakiej jakości. Sama także robię samemu ma różne sposoby, można dodawać do niego zioła jak najbardziej aby wzbogacić smak. Podobno można też dodawać skórkę pomarańczy lub cytryny utartą aby nadała aromatu, ale nie próbowałam jeszcze samemu, a może ktoś z pozostałych tak robił?