Makaron z cukinii z klopsikami

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Makaron z cukinii z klopsikami – składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 300g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub drobiowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400g makaronu spaghetti
  • parmezan do posypania (opcjonalnie)

Makaron z cukinii z klopsikami – przepis krok po kroku

  1. Na początku przygotuj cukinie. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, a następnie odsącz nadmiar soku.
  2. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, startą cukinię, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, mleko, sól, pieprz, oregano i bazylię. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Formuj małe klopsiki z powstałej masy mięsnej.
  4. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i rozgrzej na średnim ogniu. Dodaj klopsiki i smaż z obu stron, aż staną się złote i dobrze przypieczone.
  5. W międzyczasie gotuj makaron spaghetti według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok.
  6. Na tej samej patelni, na której smażyłeś klopsiki, dodaj startą cukinię i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
  7. Dodaj ugotowany makaron do patelni z cukinią i wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  8. Serwuj Makaron z cukinii z klopsikami na talerzach, posypując parmezanem, jeśli chcesz.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *