Zapiekanka z cukinii

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Zapiekanka z cukinii


Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii – składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g tartego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Zapiekanka z cukinii – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj cukinie, umyj je i pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm.
  2. Posól plastry cukinii i odstaw na 15 minut, aby puściły sok. Następnie odcisnij je z nadmiaru wilgoci.
  3. W międzyczasie, na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  4. Dodaj plastry cukinii i smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie.
  5. W misce wymieszaj jajka, mleko, mąkę oraz sól i pieprz. Dodaj połowę startego sera i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż podsmażone plastry cukinii do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozłóż je na dnie.
  7. Zalej cukinie przygotowanym wcześniej mieszanką jajeczną.
  8. Posyp pozostałym startym serem.
  9. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C, aż zapiekanka nabierze złocistego koloru i ser się roztopi.
  10. Wyjmij z piekarnika i podawaj gorącą.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *