Ciasto z cukinii

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto z cukinii – składniki

  • 2 średnie cukinie, starte
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Ciasto z cukinii – przepis krok po kroku

  1. W dużym misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon.
  2. W drugiej misce ubij jajka, dodaj olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj starte cukinie do mokrych składników i ponownie wymieszaj.
  4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aż wszystko się połączy.
  5. Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do wysmarowanej i oprószonej mąką formy do pieczenia.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *