Zupa z cukinii

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Zupa z cukinii


Zupa z cukinii

Zupa z cukinii – składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Zupa z cukinii – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj składniki: cukinie umyj, obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój wszystkie składniki na drobne kawałki.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, i smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj pokrojone cukinie do garnka i smaż przez kolejne 5 minut, aż będą miękkie.
  4. Wlej bulion warzywny do garnka i dodaj suszone tymianek, oregano, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż cukinie będą miękkie.
  5. Po ugotowaniu zupy, zblenduj ją na gładką masę za pomocą blendera ręcznego lub w tradycyjnym blenderze.
  6. Przed podaniem posyp zupę świeżą natką pietruszki.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *