Ketchup z cukinii

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ketchup z cukinii


Ketchup z cukinii to pyszna alternatywa dla tradycyjnego ketchupu pomidorowego. Jest lekki, zdrowy i doskonale pasuje do różnych potraw. Możesz go wykorzystać jako dip do frytek, sos do burgerów lub dodatek do kanapek. Przygotowanie tego ketchupu jest bardzo proste, a składniki łatwo dostępne.

Ketchup z cukinii – składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: szczypta cayenne lub papryka w proszku

Ketchup z cukinii – przepis krok po kroku

  1. Na początku obierz cukinie i pokrój je w kostkę. Cebulę i czosnek również obierz i posiekaj.
  2. W dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż je na średnim ogniu przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj pokrojone cukinie do garnka i smaż je razem z cebulą i czosnkiem przez około 5 minut, aż cukinie zmiękną.
  4. Do garnka dodaj przecier pomidorowy, ocet jabłkowy, cukier, sól, pieprz i ewentualnie cayenne lub paprykę w proszku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj ketchup z cukinii na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje.
  6. Po tym czasie, zdejmij garnek z ognia i ostudź ketchup z cukinii.
  7. Przełóż ostudzony ketchup do słoika lub butelki i przechowuj w lodówce.

Teraz możesz cieszyć się domowym ketchupem z cukinii! Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *