Soczysta pierś z kaczki z dodatkiem Pak Choi

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Soczysta pierś z kaczki z dodatkiem Pak Choi – składniki

  • 2 pierś z kaczki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pęczek Pak Choi
  • Sól i pieprz do smaku

Soczysta pierś z kaczki z dodatkiem Pak Choi – przepis krok po kroku

  1. W miseczce wymieszaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir i czosnek.
  2. Przygotuj kaczkę, usuwając nadmiar tłuszczu i skórę. Następnie naciągnij skórę na pierś, aby zachować soczystość mięsa.
  3. Natrzyj kaczkę przygotowanym wcześniej sosem z obu stron. Odstaw na 30 minut, aby mięso nabrało smaku.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj kaczkę skórą w dół i smaż przez około 5 minut, aż skóra będzie chrupiąca i złocista.
  5. Odwróć kaczkę i smaż drugą stronę przez kolejne 5 minut.
  6. Przełóż kaczkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C, aż mięso będzie soczyste i różowe w środku.
  7. W międzyczasie, umyj i pokrój Pak Choi na mniejsze kawałki.
  8. Na tej samej patelni, na której smażyła się kaczka, podsmaż Pak Choi przez kilka minut, aż zmięknie.
  9. Podawaj soczystą pierś z kaczki z dodatkiem podsmażonego Pak Choi. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *