Sos cytrynowy z kaparami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sos cytrynowy z kaparami – składniki

  • 2 cytryny (można zastąpić limonkami)
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sos cytrynowy z kaparami – przepis krok po kroku

  1. Wyciśnij sok z cytryn i przelej go do małej miseczki.
  2. Dodaj kapary, oliwę z oliwek, posiekany czosnek, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Sos cytrynowy z kaparami jest gotowy do podania.

Możesz podać ten sos jako dodatek do sałatek, ryb, kurczaka lub warzyw. Sos cytrynowy z kaparami dodaje potrawom świeżości i lekkości. Spróbuj go również jako marynaty do grillowanych mięs – nada im wyjątkowego smaku.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *