Sos czosnkowy – jak go zrobić?
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Sos czosnkowy przepis na najprostszy z możliwych, niskokaloryczny sos pasujący do prawie wszystkich dań. Przygotowuję sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną soli. Jeśli nie możecie obejść się bez majonezu możecie użyć go w proporcji 1/4 czyli np. jedna łyżka majonezu na 4 łyżki jogurtu, ale bez majonezu sos też jest pyszny.
Od Waszej fantazji zależy już czy dodacie koperku, ogórka (tzatziki), czy odrobiny kurkumy dla podkolorowania sosiku czy ziół, które dodadzą aromatu.
Sos czosnkowy na bazie jogurtu to idealny dodatek do dań z grilla, pieczonych ziemniaków, quesadilla czy kanapek.
Sos czosnkowy – składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml jogurtu naturalnego
- sól lub vegeta
- odrobina pieprzu
- łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie: 1 łyżka majonezu, zioła prowansalskie lub koperek
Sos czosnkowy – przepis:
- Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
- Do jogurtu naturalnego dodać czosnek, soł, pieprz i odrobinę soku z cytryny.
- Dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dodać majonez lub koperek czy zioła prowansalskie – wszystko zależy od tego do czego będzie sos.
- Czasem dodaję do sosu czosnkowego szczyptę kurkumy – pięknie podkreśla kolor i sos wygląda jeszcze bardziej apetycznie.
Sos pasuje też do kebaba domowego, klopsów mielonych, świeżych warzyw pokrojonych np. w słupki oraz do pieczonych warzyw i mięs.
Zawsze przygotowuję sos jogurtowy z czosnkiem na imprezę przy grillu – znika bardzo szybko.