Sos maślany

Czas przygotowania:

5 min

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

15 min

Ilość porcji:

1 szklanka

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Nic nie dodaje smaku danium tak jak dobrze wykonany sos. Sos maślany jest klasykiem, który dodaje jedwabistą gładkość i głębię smaku do różnych potraw, od ryb i warzyw, po makarony i ziemniaki. Wyjątkowo prosty do przygotowania, ten sos jest jednocześnie elegancki i zawsze robi wrażenie.

Sos maślany – składniki:

  • 200g masła, niesolonego
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól do smaku
  • Opcjonalnie: świeże zioła, takie jak pietruszka, tymianek lub koperek

Alternatywy:

  • Dla wegańskiej wersji, masło można zastąpić roślinnym odpowiednikiem.
  • Sok z limonki zamiast cytryny doda sosowi ciekawy, egzotyczny smak.

Sos maślany – przepis krok po kroku:

  1. Pokrój masło na małe kawałki i umieść w małym garnku.
  2. Podgrzewaj masło na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie się topić.
  3. Kiedy masło jest całkowicie roztopione, zredukuj ogień do minimum i gotuj dalej, aż masło zacznie się robić brązowe i zacznie pachnieć orzechowo. Uważaj, aby nie przypalić!
  4. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sok z cytryny. Mieszaj, aby połączyć składniki. Dodaj sól do smaku.
  5. Jeśli używasz ziół, dodaj je teraz i wymieszaj.
  6. Gotowy sos maślany podawaj od razu, polewając nim wybrane danie.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *