Sos pomidorowy do gołąbków

Czas przygotowania:

5 min.

Czas gotowania:

10 min

Łączny czas:

15 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie sosu pomidorowego. Prosty, tani i łatwy w przygotowaniu dodatek do wielu dań, nie dość, że doda potrawom pięknego koloru to jeszcze ożywi smak.

Sos pomidorowy do gołąbków – składniki

  • jedna szklanka wody
  • jedna kostka rosołowa lub vegeta
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • jedna łyżeczka mąki pszennej
  • jedna łyżeczka masła
  • jedna łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól
  • opcjonalnie śmietana i np. zioła prowansalskie

Sos pomidorowy do gołąbków – przepis

  1. Do małego garnuszka wlać szklankę wody, wrzucić kostkę rosołową lub trochę vegety, może to być również rosół, jeżeli np. został z dnia poprzedniego (to jeszcze szybciej będzie).
  2. Do tak przyrządzonego bulionu (zagotowanego) wrzucić trzy łyżki koncentratu pomidorowego.
  3. Wywar wraz z koncentratem zagotowujemy i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem (kolejność wrzucania przypraw jest dowolna).
  4. W małej ilości wody  rozrabiamy mąkę i tak stale mieszając wlewamy do sosu.
  5. Kiedy sos stanie się już gęsty wkładamy jedną łyżeczkę masła. Można też dodać trochę śmietany dla przełamania kwaśnego smaku. Sos pomidorowy od śmietany stanie się lekko jaśniejszy i łagodniejszy.

Sos pomidorowy podajemy do:

  • pizzy,
  • lasagne,
  • makaronu,
  • zapiekanek,
  • gołąbków,
  • pulpetów,
  • ziemniaków,
  • klusek półfrancuskich.

Praktycznie do wszystkiego czego dusza zapragnie.

Czasami robię sobie jakąkolwiek kanapkę i polewam sosem pomidorowym. Sos pomidorowy jest pyszny sam w sobie, poza tym zawiera dużo potasu. Mało pracy dużo przyjemności.

3.6/5 - (56 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

12 komentarzy

  1. Ale pycha, Jadłem go z suchą bułką. Teraz ugotuję makaron do sosu pomidorowego i będzie pyszny obiad. Tak zrobiony sos pasuje nie tylko do gołąbków. Nigdy nie umiałem robić sosów. Wyszedł znakomicie. Chciałbym jeszcze poznać przepis na sos chrzanowo – musztardowy do wołowinki. POZDRAWIAM.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *