Sos pomidorowy do gołąbków
Czas przygotowania:
5 min.
Czas gotowania:
10 min
Łączny czas:
15 min
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie sosu pomidorowego. Prosty, tani i łatwy w przygotowaniu dodatek do wielu dań, nie dość, że doda potrawom pięknego koloru to jeszcze ożywi smak.
Sos pomidorowy do gołąbków – składniki
- jedna szklanka wody
- jedna kostka rosołowa lub vegeta
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- jedna łyżeczka mąki pszennej
- jedna łyżeczka masła
- jedna łyżeczka cukru
- pieprz
- sól
- opcjonalnie śmietana i np. zioła prowansalskie
Sos pomidorowy do gołąbków – przepis
- Do małego garnuszka wlać szklankę wody, wrzucić kostkę rosołową lub trochę vegety, może to być również rosół, jeżeli np. został z dnia poprzedniego (to jeszcze szybciej będzie).
- Do tak przyrządzonego bulionu (zagotowanego) wrzucić trzy łyżki koncentratu pomidorowego.
- Wywar wraz z koncentratem zagotowujemy i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem (kolejność wrzucania przypraw jest dowolna).
- W małej ilości wody rozrabiamy mąkę i tak stale mieszając wlewamy do sosu.
- Kiedy sos stanie się już gęsty wkładamy jedną łyżeczkę masła. Można też dodać trochę śmietany dla przełamania kwaśnego smaku. Sos pomidorowy od śmietany stanie się lekko jaśniejszy i łagodniejszy.
Sos pomidorowy podajemy do:
- pizzy,
- lasagne,
- makaronu,
- zapiekanek,
- gołąbków,
- pulpetów,
- ziemniaków,
- klusek półfrancuskich.
Praktycznie do wszystkiego czego dusza zapragnie.
Czasami robię sobie jakąkolwiek kanapkę i polewam sosem pomidorowym. Sos pomidorowy jest pyszny sam w sobie, poza tym zawiera dużo potasu. Mało pracy dużo przyjemności.
Przepyszny sos! Dzięki za taki prosty, a zarazem fantastyczny przepis!
Sos szybki, łatwy a do tego pyszny!
łatwy, prosty i pyszny – cieszę się, że lubicie smakalajzytowy sos pomidorowy.
pyszny polecam
Pycha .! Dziękuję !
cieszę się, że sos pomidorowy przypada do gustu.
Ale pycha, Jadłem go z suchą bułką. Teraz ugotuję makaron do sosu pomidorowego i będzie pyszny obiad. Tak zrobiony sos pasuje nie tylko do gołąbków. Nigdy nie umiałem robić sosów. Wyszedł znakomicie. Chciałbym jeszcze poznać przepis na sos chrzanowo – musztardowy do wołowinki. POZDRAWIAM.
Świetny sos, polecam!
sos posiada zbyt ostrą konsystencje smaków należy go rozrobić z większą ilością wody
Pycha 🙂
ostry dałam calom małom smietane do niego i ok jest
Przepyszny, dodalam vegete w nieduzej ilosci, śmietanę…super.