Sos słodko kwaśny, jak z azjatyckiej restauracji!
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
40 min
Ilość porcji:
4-6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
chińska
Sos słodko kwaśny to klasyka azjatyckiej kuchni w zdrowszej i smaczniejszej wersji. Ta wersja sztandarowego chińskiego dania powali Was na kolana, danie jest wyraziste, aromatyczne, lekko pikantne i nie bójmy się użyć tych słów: uzależniające! Przygotowanie jest dosyć proste. Kurczak słodko kwaśny przygotowany w domu będzie gotowy szybciej niż dojazd kierowcy z chińskiego baru. Do działa!
Sos słodko kwaśny – składniki
- 3 łyżki keczupu
- 100-120 ml octu ryżowego
- 5-7 łyżek cukru brązowego (w zależności jak bardzo słodki sos chcemy uzyskać)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- puszka pokrojonych w kawałki ananasa
- 50-100 ml wody
- 2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej
- ząbek czosnku i kawałek chilli (opcjonalnie)
- 50 ml wina ryżowego (opcjonalnie)
- łyżka oleju
- sól
Sos słodko kwaśny – przepis
- Rozgrzewamy patelnię i smażymy posiekane ząbki czosnku oraz chili i po 2-3 minutach zalewamy winem ryżowym – ten punkt jest opcjonalny jeśli lubimy ostrzejszy i bardziej wyrazisty sos.
- W osobnej misce mieszamy ocet, cukier, keczup, sos sojowy oraz wodę i wlewamy całość na patelnię. Redukujemy sos około 5-10 minut.
- Dodajemy pokrojonego ananasa razem z syropem z puszki i gotujemy całość na patelni kolejne 10-15 minut.
- W jednej trzeciej szklanki zimnej wody rozprowadzamy dokładnie mąkę kukurydzianą i dodajemy do gotującego się sosu i szybko mieszamy całość.
- Kiedy ananas zmięknie a sos się zagęści dodajemy do smaku sól oraz cukier (w razie potrzeby).
- Sos słodko-kwaśny świetnie nadaje się do smażonego kurczaka lub chrupiącego kurczaka w tempurze, do tego ryż – błogie najedzenie nadchodzi.