Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

50 min

Łączny czas:

1 godz. 10 min

Ilość porcji:

4-6

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, grecka

Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki – składniki

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, oregano, paprykę, cynamon, kumin, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Formuj z mięsa małe klopsiki o długości około 5 cm.
  3. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż klopsiki z każdej strony, aż się zrumienią. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  4. W tym samym garnku, w którym smażyłeś klopsiki, dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, cukier, bulion warzywny i ocet winny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.
  5. W miseczce rozpuść mąkę w niewielkiej ilości wody, a następnie dodaj do sosu pomidorowego. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Przelej sos pomidorowy na klopsiki w naczyniu żaroodpornym.
  7. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-40 minut, aż klopsiki będą miękkie i soczyste.
  8. Soutzoukakia – aromatyczne greckie klopsiki podawaj na gorąco, najlepiej z ryżem lub pieczywem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *