Spaghetti alla puttanesca

Czas przygotowania:

15 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

włoska

Spaghetti alla puttanesca – składniki

  • 300g spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, posiekana
  • 6 filetów anchois, posiekanych (alternatywnie: 2 łyżki pasty anchois)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek, bez pestek
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego chili (opcjonalnie, dla tych, którzy lubią pikantne dania)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki, posiekana (do dekoracji)

Spaghetti alla puttanesca – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku gotuj wodę i dodaj szczyptę soli. Wrzuć spaghetti i gotuj według instrukcji na opakowaniu, aż będą al dente.
  2. W międzyczasie, na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj posiekane anchois i smaż przez kolejne 2 minuty, aż się rozpuszczą.
  4. Wlej pomidory krojone wraz z sokiem do patelni. Dodaj czarne oliwki, kapary, suszone oregano i suszone chili (jeśli używasz). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Zmniejsz ogień i gotuj sos przez około 10 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
  6. Odcedź spaghetti i dodaj je do sosu na patelnię. Dokładnie wymieszaj, aby makaron został pokryty sosem.
  7. Podawaj Spaghetti alla puttanesca, czyli szybki włoski obiad na talerzach, posypane posiekaną natką pietruszki.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *