Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

Łączny czas:

30 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem – składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 ogórek, pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych na pół
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Śródziemnomorska sałatka z tuńczykiem – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce umieść tuńczyka wraz z sosem z puszki i rozdrobnij go widelcem.
  2. Dodaj cebulę, ogórka, papryki, pomidora, oliwki, natkę pietruszki i bazylię. Delikatnie wymieszaj składniki.
  3. W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  4. Wlej sos do miski z sałatką i dokładnie wymieszaj, aby składniki zostały pokryte sosem.
  5. Przełóż sałatkę do lodówki na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  6. Podawaj Śródziemnomorską sałatkę z tuńczykiem na świeżym pieczywie lub jako dodatek do głównego dania.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *