Stek wołowy – jak zrobić dobry stek i ile go smażyć?

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

10 min.

Łączny czas:

20 min.

Ilość porcji:

1

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Międzynarodowa

Stek wołowy mogłabym pisać o nim bez końca – soczysta, delikatna wołowina – dla mnie zawsze wersja krwista. Sekretem jest przyrządzanie mięsa na dużym ogniu – nie przejmujcie się jeśli będzie dymił – niech dymi! Chodzi o to, żeby zamknąć pory w mięsie – dzięki temu będzie soczyste. I pamiętajcie dać mięsu na koniec odpocząć – nie krójcie steku tuż po zdjęciu z patelni – niech odpocznie z 5 minut. Jak przygotować idealny stek? Rozwiązujemy tajemnice poniżej. Serwuję stek z sosem z zielonego pieprzu lub chimichurri i np. smażonym szpinakiem.

Stek wołowy – składniki

  • Stek z polędwicy, antrykotu lub polędwicy – minimum 200-300 g
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Stek wołowy – przepis

  1. Steki należy dobrze umyć i wysuszyć w ręczniku kuchennym. Jeśli steki wołowe były trzymane w lodówce to należy przed smażeniem doprowadzić je do temperatury pokojowej. Nacieramy wołowinę oliwą z oliwek i czarnym mielonym pieprzem. Przed smażeniem steków nie solimy.
  2. Wrzucamy steki na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z jednej strony 2-3 minuty (w zależności od grubości steku i rodzaju wysmażenia jaki chcemy uzyskać) następnie przekładamy na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty i smażymy na średnim ogniu.
  3. W zależności jak mocno chcemy mieć wysmażony stek (wiadomo, że dzikie i surowe mięso jest najlepsze!) smażymy tak długo, aż mięso będzie odpowiednio twarde.
  4. Po zdjęciu steku z patelni należy położyć stek na drewnianej desce, posypać dużą szczyptą soli i pieprzu i zostawić na 3-5 minut żeby mięso odpoczęło.
  5. Kiedy wszystkie soki się wchłoną stek jest gotowy do podania. Smacznego!

Gdzie kupić mięso na stek wołowy?

Do najsmaczniejszego steku będziemy potrzebowali najlepszej jakości wołowiny. Najlepiej będzie jeśli na lokalnym bazarze lub w dobrym, zaufanym sklepie mięsnym znajdziecie wołowinę przeznaczoną na steki, ale jeśli nie macie dostępu do takiego sklepu równie dobrze nada się do tego paczkowana wołowina, którą można znaleźć ostatnio w marketach – zwróćcie jedynie uwagę czy jest dobrze zapakowana, czy mięso jest miękkie i ładnie soczyście wygląda.

Jak uzyskać odpowiedni rodzaj wysmażenia steka?

Trik, który stosuje Gordon Ramsay to sprawdzenie twardości steku w porównaniu z napięciem mięśnia kciuka (mięsień na dłoni – między kciukiem a nadgarstkiem) w zależności od tego, który palec łączymy razem z koniuszkiem kciuka tej samej ręki 😉 Nieważne jak niewyobrażalnie brzmiałby ten trik – sprawdza się w stu procentach. Połączenie palca wskazującego i kciuka to stek krwisty, połączenie kciuka i palca środkowego to stek średnio wysmażony, natomiast twardość mięśnia kciuka po połączeniu z najmniejszym palcem odpowiada stekowi w pełni wysmażonemu. Innym trikiem, który można zastosować to sprawdzenie czy po przyciśnięciu steku na patelni wypływa z niego czerwonawa krew – jeśli tak, to stek jest już średnio wysmażony.

stek z sosem pieprzowym i chimichurri
Stek wołowy z sosem pieprzowym i chimichurri
4.2/5 - (35 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

8 komentarzy

  1. Bardzo dobre jem codziennie koło kolograma lub wiecej nawet 😉 pychaaa max 2,5 mim a na koniec piperz;) pycha i ananas dobre na mase;) .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *