Stek z tuńczyka
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
5 min
Łączny czas:
15 min
Ilość porcji:
1
Stopień trudności:
średnie
Typ kuchni:
europejska
Stek z tuńczyka to doskonały pomysł na dietetyczny obiad, główny składnik do sałatki nicejskiej lub jako wyborne danie główne. Tuńczyk to bardzo zdrowa i pyszna ryba. Pamiętajcie, żeby nie przesuszyć steku – cały jego urok tkwi w delikatności i w tym, że zostaje lekko różowy w środku. Nie kupujcie zbyt cienkiego plastra bo będzie trudniej go usmażyć na pół surowo.
Poniżej załączam zdjęcie idealnego steku jeszcze przed obróbką.
Stek z tuńczyka – składniki
- Filet z tuńczyka podzielone na steki po 150-250 gramów
- sól, pieprz
- cytryna
- oliwa z oliwek
Stek z tuńczyka – przepis
- Myjemy rybę i osuszamy czystym ręcznikiem.
- Dodajemy sól, pieprz oraz smarujemy steki oliwą z oliwek, najlepiej natrzeć je pędzelkiem.
- Rozgrzewamy dobrze odrobinę oliwy z oliwek na patelni. Smażymy steki z każdej strony po 1-2 minuty – w zależności jak wysmażone mięso chcemy uzyskać.
- Pamiętajmy, że ryba po za długim wysmażeniu staje się sucha i niesmaczna – najlepsza będzie miała różowy środek – mięso będzie wtedy pyszne i soczyste.
- Na koniec skropić steka odrobiną soku z cytryny. Można podawać też steka z sosem sojowym lub z sosem z zielonego pieprzu. To pyszne danie przygotujecie w 10 minut.
Uwielbiam stek z tuńczyka. Smaczna i zdrowa ryba. DUŻA RYBA! Umiem ją przyrządzić w/g powyższego przepisu. cała moja rodzina zawsze czeka, żebym to ja ją przygotował. Nic nie mówię, ale cieszy mnie to bardzo. Dziękuję za smakowity pprzepis.
bardzo fajny i smaczny przepis
Tuńczyk nie jest zdrowy!!! Wręcz przeciwnie – trujący, ze względu na wysoki poziom zawartości rtęci.
Japonce żrą to non stop i żyją po 100 lat ;D