Surówka po żydowsku

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Surówka po żydowsku


Surówka po żydowsku

Surówka po żydowsku – składniki

  • 1 duża kapusta biała, poszatkowana
  • 2 marchewki, starte
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Surówka po żydowsku – przepis krok po kroku

  1. W dużym naczyniu wymieszaj kapustę, marchewki, cebulę, jabłko, rodzynki i orzechy włoskie.
  2. W małej misce wymieszaj majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, a następnie dodaj do naczynia z warzywami.
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby dobrze połączyły się ze sobą.
  4. Odstaw surówkę na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  5. Przed podaniem delikatnie wymieszaj surówkę i udekoruj listkami świeżej pietruszki.

Surówka po żydowsku jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnych dań żydowskich, takich jak kugel, latkes czy pastrami. Jej chrupiące warzywa, słodkie jabłko i orzechy dodają wyjątkowego smaku i tekstury. Surówka ta jest idealna na świąteczne przyjęcia i inne uroczystości. Spróbuj tego przepisu i ciesz się smakiem Surówki po żydowsku!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *