Surówka z pora, jabłka i marchewki
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Surówka z pora to dodatek do wielu dań, który przygotujecie w 10 minut. Wiem, wiem i tak łatwiej kupić gotowca, zachęcam jednak żebyście poświęcili dodatkowy czas przygotowując obiad na świeżo przygotowaną surówkę z pora – dlaczego? Bo witaminy ulatniają się z każdą sekundą po obraniu i pokrojeniu warzyw, dlatego domowa surówka będzie znacznie zdrowsza.
Por spokrewniony z cebulą bogaty jest w witaminy, minerały i olejki eteryczne. Posiada naturalne właściwości lecznicze. Powinien być nieodłącznym elementem kuracji oczyszczających, jak i diet odchudzających. Oczyszcza krew i działa antyseptycznie. Jest lekkostrawny i zasadowo działa na organizm – czyli odkwasza. Bulion z porów zaleca się pić po nadmiernym spożyciu alkoholu. Surowym porem naciera się miejsce po użądleniu owada (po uprzednim wyjęciu żądła). Przywędrował do nas z Azji. Por kojarzony jest głównie, jako składnik włoszczyzny, wzmacnia smak i aromat dań. Zielona część pora ma ostrzejszy smak, ale za to więcej witamin. Por zawiera wapń, fosfor, potas i magnez. Ma więcej zalet niż jego krewniaczka cebula. Można go spożywać na surowo, gotowany, jak i duszony.
Surówka z pora, jabłka i marchewki – składniki
- dwa pory średniej wielkości
- dwie marchewki średniej wielkości
- jedno jabłko (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub koperku do posypania
- jogurt naturalny lub śmietana (można dodać też łyżką majonezu)
Surówka z pora, jabłka i marchewki – przepis
- Dokładnie umytego pora pokroić w półkrążki.
- Zetrzeć marchew na tarce o dużych oczkach. Można dodać też starte jabłko, które złagodzi ostry smak pora.
- Wlać mały kubeczek jogurtu lub śmietany.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki wymieszać. Drobno posiekać listki pietruszki (pasuje też koperek) i udekorować surówkę.
Jeżeli ktoś chce mieć łagodniejszy smak surówki, może pora sparzyć wrzątkiem (ja tego nie robię).
Polecam też jeszcze prostszą wersję tej surówki czyli por z solą, pieprzem i odrobiną jogurtu naturalnego.
Surówkę z pora podajemy:
- -z mięsami każdego rodzaju
- -z rybami
- -na kanapce