Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Czas przygotowania:

25 min

Czas gotowania:

35 min

Łączny czas:

1 godz.

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Szybkie ciasto z brzoskwiniami – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń, odsączonych

Szybkie ciasto z brzoskwiniami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Dodaj roztopione masło, jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
  4. Na wierzchu ciasta ułóż odsączone brzoskwinie.
  5. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Szybkie ciasto z brzoskwiniami jest gotowe do podania. Możesz je podać na ciepło lub zimno, samodzielnie lub z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *